Sanna Karlsson-Sutisnan ympäristötaideteos on omistettu rokotehaitoista kärsiville lapsille ja nuorille

Sanna Karlsson-Sutisnan ympäristötaideteos on omistettu rokotehaitoista kärsiville lapsille ja nuorille

Keskellä Helsingin Keskuspuiston metsää Länsi-Pasilan ja Stadionin välisellä hiekkatiellä voi yllättäen kohdata Sanna Karlsson-Sutisnan taideteoksen ”Voima ja herkkyys”, 2020. Teoksessaan Sanna Karlsson-Sutisna on veistänyt puun runkoon pehmeästi muotoillun sikiön. Sannan ystävän lapsi sairastui sikainfluenssarokotteen aiheuttamaan narkolepsiaan. Uusisuomen lukijapalstalla Sanna tutustui myös HPV rokotteen uhrien samankaltaisiin järkyttäviin kohtaloihin. Sairastuneet eivät olleet saaneet mistään apua, lääkäritkin olivat jättäneet sairastumisen huomioimatta. Tutustuttuaan rokotehaitoista kärsivien lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä kohtaloon, Sanna koki voimakasta halua osoittaa heille myötätuntoa. Päättäessään omistaa veistettävänään silloin olevan puun tälle asialle – silmänräpäyksessä läheltä romahti puu ja katkaisi sähköjohdon. Sannan piti soittaa palolaitos paikalle korjaamaan katkos. Näin ”Voima ja herkkyys” veistos syntyi kuolleeseen koivuun alkukesästä 2020.

– Kaikki rakastetaan ihmisiä ja toivotaan heille parasta. Ja jos jollekin käy huonosti, niin osoitettaisiin hänelle vähintään myötätuntoa, Sanna Karlsson-Sutisna toivoo.

Tällä hetkellä Sanna on huolissaan koronarokotteesta sairastuneista lapsista ja nuorista ja heidän perheistään. Äidin rokotuksen vaikutuksesta sikiön terveyteen Sanna on koettanut hankkia tietoa THL:ltä. Talvella 2022 oli valtava pompahdus THL:n tilastoissa vauvojen synnynnäisissä vammoissa, mutta sen kerrottiin olevan virhe. Hänelle myös kerrottiin, että tietoa asiasta saa THL:ltä aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Sanna Karlsson-Sutisnan taiteeseen voi tutustua https://www.karlsson-sutisna.com/
Yhteydenotot sanna@karlsson-sutisna.com

Sanna Karlsson-Sutisnan ympäristötaideteos on omistettu rokotehaitoista kärsiville lapsille ja nuorille

Sanna kehoittaa puhdistamaan kehon kuormittavista myrkyistä, jotka heikentävät ihmisen terveyttä ja joita tulee ruoan ja elinympäristön kautta.
– Ihmisen immuniteetti on rakennettu vahvaksi, Sanna toteaa.

Sanna Karlsson-Sutisna on luonut ammattikseen jo yli 30 vuotta maalauksia, veistoksia, performanssi- ja tanssitaidetta, yhteisö-, ympäristö-, keho- ja maataidetta kansainvälisesti sekä Suomessa. Hänellä on ollut yli 30 yksilönäyttelyä ja kymmeniä yhteisnäyttelyitä. Hänen Helsingin Keskuspuistoon tekemäänsä veistosta esiteltiin 12.7.2020 Helsingin Sanomissa (https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006569270.html). Sanna harmittelee nykyisen taidekirjoituksen vähäisyyttä Helsingin Sanomissa. Sanna esitti toiveen jo silloin lehtijutun kirjoittajalle, että hänen teoksensa tärkeä sanoma – myötätunnon osoittaminen rokotteista sairastuneille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen – mainittaisiin lehtijutussa. Tämä Sannalle tärkeä asia jätettiin kuitenkin kertomatta medioissa vallitsevan nykyisen linjauksen mukaisesti. Myös taidepuolella on rajoitettu ilmaisuvapautta runsaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Näillä toimilla ihmisten kokemuspiiristä suljetaan pois merkittävää osaa todellista elämää ja arkea puhumattomuuden ja ilmaisemattomuuden harson alle.

Sannan afrikkalais-suomalaisessa yhteistyössä valmistuva tanssimusiikki- teos on esillä syksyllä koottavassa MKR:n virtuaalisessa korona-ajan taidenäyttelyssä. Sanna ja Delado taistelivat kaksi vuotta saadakseen rahoitukset, keikat yms. järjestykseen koronapolitiikan aiheuttamien viivästysten vuoksi. Tästä teoksesta ja sen aikatauluista löydät lisää tietoa alla olevasta linkistä:


MKR:n korona-ajan näyttelyyn voi lähettää kaikkien taidemuotojen ja tyylisuuntien töitä harrastus- sekä ammattilaispohjalta. Tutustu korona-ajan taidenäyttelyn tiedotteeseen ja lähetä 2020 alkaen valmistuneita töitäsi mkrtiedostot@gmail.com

Korona-ajan taidenäyttelyä koskevat yhteydenotot
MKR Taidetiimi
mkrtiedostot@gmail.com

Yhteydenotot MKR Kasvatus- ja koulutustyöryhmä
lunalehikoinen@gmail.com

Lisätietoa lasten rokotehaitoista sekä kieltolomakkeita
https://mkrsuomi.fi/lasten-vanhemmille-2-rokotehaitoista/
https://mkrsuomi.fi/lasten-vanhemmille-1-rokotteista

Lue myös: