Mark Twain sanomalehdistä

Valtamedia pyrkii muokkaamaan lukijoiden mielipiteitä kertomalla näille vain valitsemansa näkökulman uutisoimistaan asioista

1700-luvulla lehdistö rahoitti toimintaansa myymällä lehtiä. Teknologian kehittyessä ja samalla kallistuessa 1800-luvulla, tuli tarve etsiä rahaa, jotta saatiin toiminta jatkumaan. Käännyttiin kaupalliseen mainontaan, ja samalla mainostajien edusta tuli tärkeämpi kuin lukijakunnan – lehdistöstä tuli kaupallinen yksikkö, joka toimii mainostajiensa palveluksessa.

Patenttilääketeollisuus eli niin kutsutut käärmeöljykauppiaat olivat heti alkuun kaikkein anteliain ja tuhlaavin mainostaja. Markkinoitiin turhia lääkeaineita, jotka olivat jopa myrkyllisiä ja usein riippuvuutta aiheuttavia. Osa aineista sisälsi kokaiinia, morfiinia tai alkoholia. Sanomalehdet eivät koskaan vastustaneet tai tutkineet mitä mainostetut tuotteet sisälsivät, koska niiden olemassaolo riippui mainostuloista. Sama tapahtui myöhemmin savuketeollisuuden tuotteiden osalta ja jatkui aina 1970-luvulle asti. Tiedotusvälineissä ummistettiin silmät kasvavalle todistusaineistolle savukkeiden haitoista. Nyt todistamme samaa kännyköiden ja rokotteiden suhteen. Pfizer on sponsoroinut lähes kaikkia uutistoimistoja Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella.

Iltasanomien otsikko 2.12.2020: ”Jopa 20-30 vuotiaita kuollut Suomessa koronaan”. THL:n tilastoista selviää, ettei Suomessa ollut tuohon mennessä kuollut yhtään 20-30 vuotiasta koronaan eikä edes koronan kanssa. Ajettiinko moisella uutisoinnilla mainostajan vai lukijan etua? Kuka hyötyi?

Mark Crispin Miller on median, kulttuurin ja joukkoviestinnän professori New Yorkin yliopistosta.

Joukkotiedotusvälineet propagandan levittäjinä

Ensimmäinen maailmansota katsotaan ajankohdaksi, jolloin käytettiin ensimmäisen kerran modernia propagandaa. Se oli ensimmäinen kerta, kun hallitukset hyödynsivät joukkotiedotusvälineitä saadakseen kansalaiset toimimaan toivotulla tavalla. Vihollisen tekemiä hirmutekoja liioiteltiin. Saksalaisten väitettiin silpovan naisia ja lapsia. Rintamalle levisi huhuja, jotka paisuivat ja muuttuivat mielikuvituksellisiksi ja makaabereiksi kiertäessään rintamalla.

Propaganda juliste toisen maailmansodan ajalta

Juliste (yllä) on toisen maailmansodan ajalta ja sen on julkaissut USA:n hallitus luomaan mielikuvaa aasialaisista.

Hitler ja Goebbelskin ymmärsivät, että kun valhe on tarpeeksi suuri, kukaan ei kyseenalaista sitä. Suuri osa ihmisistä on hyväuskoisia, he eivät halua uskoa hallitustensa tekevän heille pahaa. Koronanarratiivi on onnistunut juuri siitä syystä niin hyvin – suurin osa ihmisistä ei halua uskoa mitä on tapahtumassa.

Propaganda (lat. propaganda, ’levitettävä asia’) on aatteen tai opin järjestelmällistä levitystä, jolla pyritään muokkaamaan mielipidettä. Propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida ihmisten uskoja/uskomuksia, asenteita tai tekoja. Propaganda luo mielikuvia ja pyrkii hallitsemaan mieliä. Se ruokkii ennakkoluuloja, yhdenmukaistaa ajattelua ja vaientaa erimieliset. Propaganda on aina massoihin vaikuttamista, ei kahden yksilön välistä viestintää.

Median tehtävänä pitäisi olla hallitusten ylilyöntien paljastaminen – ovatko ne onnistuneet siinä?

THL:n oikeuslääketieteen yksikön asiantuntija Sirkka Goebelerin mukaan noin viidesosa koronavirukseen liittyviksi rekisteröidyistä kuolemantapauksista johtui muusta syystä. Miksi kansalaisille on uutisissa – päivä toisensa jälkeen – annettu liioiteltuja lukuja?

Ruotsin Kansanterveysvirasto (FHM) on johtanut yleisöä harhaan covid-19-rokotuksen hyödyistä kirjaamalla koronarokotettuina kuolleet rokottamattomiksi. Yli 900 covid-19-tautia sairastanutta kuollutta on esitetty virheellisesti rokottamattomina, mikä on vääristänyt suuresti kuvaa rokotusohjelmasta, josta FHM on vastuussa. Miksi näin on toimittu?

Kansallinen tilastokeskus Brittein saarilla myöntää, että vain 6000 ihmistä kuoli Covid-19-tautiin Englannissa ja Walesissa helmikuun 2020 ja joulukuun 2021 välisenä aikana. Valtamedia on jatkuvasti toistanut kuolonuhreja olleen 150 000. Kuka hyötyi pelon lietsonnasta?

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC on ilmoittanut 72 277 kuolemaa todellista enemmän.

Ekstra Bladet, yksi Tanskan suurimmista sanomalehdistä, kertoo julkaisseensa koronauutisia kyseenalaistamatta hallitukselta saamiaan tietoja. Nyt he ovat pyytäneet vääristynyttä uutisointiaan anteeksi.

Onko valtamedia menettämässä otettaan?

Ihmiset ovat kyllästyneet valtamedian osatotuuksiin ja siirtyvät yhä enemmän vaihtoehtomedioiden seurantaan. Hyvänä iltana CNN:n muutaman minuutin pituista lähetystä kuuntelee ehkä 800 000 ihmistä, kun esimerkiksi Joe Roganilla on yli 3 tuntia kestävillä lähetyksillään 11 miljoonaa kuuntelijaa per jakso. Hyvänä iltana, kuten tri Robert Malonen haastattelun aikana, Roganin podcastilla on ollut 20 miljoonaa kuuntelijaa ympäri maailman.

Suomessa Laki Yleisradio Oy:stä, 3 luku 7 § lupaa kansalaisille seuraavaa: ”Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia.

Onko YLE julkaissut rokotehaitoista kärsivien kansalaisten kertomuksia, järjestänyt debatteja, joissa rokotetta puolustavat ja vastustavat kohtaavat? Koetko saaneesi monipuolisesti tietoa kokeellisista geeniteknologisista rokotteista, joita valtio haluaa meidän ottavan pysäyttääkseen koronan etenemisen?

Viime vuosina valtamedia on pyrkinyt muokkaamaan seuraajiensa mielipiteitä kertomalla näille vain valitsemansa näkökulman uutisoimistaan asioista. Jopa pitkän linjan poliitikko Paavo Väyrynen nostaa yksipuolisen uutisoinnin esille artikkelissaan 3.2.2017:

”Suomessa valtamedian pitäisi kantaa huolta luotettavuudestaan. Muuten demokratia on vaarassa.”

Väyrysen mukaan valtamedian valheellisuus on lähinnä vaikenemista ja osatotuuksiin turvautumista.

Poliitikko ja lääkäri Pirkko Turpeinen-Saari kysyy blogissaan: ”Valtamedian päätoimittajat ovat ilmoittautuneet totuutta puolustaviksi ritareiksi. Miksi sitten päivittäin heidän julkaisemansa uutiset sisältävät paniikin lietsontaa, valheita tai puolitotuuksia, joissa vaihtoehtona ovat vain sävyt?” 

Kuka omistaa median – Kuka siis kertoo uutiset ja muut tärkeät arkielämään vaikuttavat tiedot?

Mediatalot pyörittävät Suomessa kirjakauppoja, huoltoasemien diginäyttöjä ja ulkomaisia työnhakusivustoja. Suomalainen media on vahvasti keskittynyttä. Sanoman markkinaosuus yksin on 37 %, Keskisuomalaisen 20 % ja Alman Median 8 %.  Sanoma Oyj omistaa jopa kolme (HS, Iltasanomat ja Aamulehti) Suomen viidestä luetuimmasta sanomalehdestä. Useimmissa Suomen maakunnissa johtavalla lehtitalolla on lähes täydellinen monopoli

Heikki Kuutti valaisi väitöskirjassaan omistuksen ja tutkivan journalismin suhdetta. ”Toimittajien sananvapaudelle omistus luo kehykset ja perustan, jolle muu toiminta rakentuu.”

POSI TV on uusi kotimainen tv-kanava. Vaihtoehto valtamedialle tai sen rinnalle.


Lisää lähteitä ja luettavaa aiheesta:

Artikkelissa mm. valtamedian mainoskuluista TV:ssä
https://mkrsuomi.fi/korona-tilannekatsaus/

Valtamedia haluaa, että kaikki mistä he ovat eri mieltä, leimataan disinformaatioksi
https://youtu.be/zMbxATXqbUk

Valtamedian kaatuminen ja sen suurimmat valheet vuonna 2021 (The Fall Of The Mainstream Media And The Biggest Lies They Told In 2021)
https://www.newswars.com/the-fall-of-the-mainstream-media-and-the-biggest-lies-they-told-in-2021/

Lies, Damned Lies, and the Mainstream Media
https://www.americaoutloud.com/lies-damned-lies-and-the-mainstream-media/

https://thehornnews.com/the-5-biggest-media-liars-2/

BBC:llä näytetty video Venäjän lentokoneista Ukrainan yllä onkin video sotilasparaatista vuodelta 2020 https://dailyexpose.uk/2022/03/16/england-fully-vaccinated-92-percent-covid-deaths/

Vastine HS:n artikkeliin, jossa oli valheellista tietoa koronarokotteista https://pelastetaansuomenlapset.fi/valtamedian-rokotetiedotus-on-valheellista-vertaa-helsingin-sanomien-artikkelia-ja-sensuroitua-vastinetta/

MTV:n valheellisen kuvan rauhallisesta mielenosoituksesta antanut artikkeli https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/convoy-otti-poliisilta-kontrollin-kanadassa-ottawan-asukkaat-raivoissaan-heita-on-paljon-enemman-kuin-meilla-poliiseja/8349130#gs.p58v8l

Em. artikkelin faktan tarkastus: Angus Reid Instituutin johtaja Shachi Kurl: Tilastojen mukaan 54 % kanadalaisista haluaa rekkakuskien ajamaa muutosta. Kyseessä ei siis ollut pieni vähemmistö: 
https://youtu.be/36aeNNx2rEw

Faktan tarkastus. Kansalaiset keräsivät 10 miljoonaa Kanadan dollaria mielenosoittajien menoja varten. Kyseessä oli varmaankin tuki mielenosoittajille, ei suinkaan raivo:
https://nypost.com/2022/02/07/gofundmes-10m-shutdown-of-canadian-truckers-shows-its-time-to-rein-in-big-tech/

Faktan tarkastus. PM Trudeaun uskottavuudesta: https://youtu.be/8bGVNPw9R8o

Faktan tarkastus. Poliisin väkivallan käytöstä mielenosoittajia kohtaan (poliisi ratsastaa rollaattorilla liikkuvan vanhuksen päälle): https://youtu.be/S1Pz8H7RAKI

Helsingin sanomien valheellinen artikkeli Ukrainassa tapahtuneista seksuaalirikoksista https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008831908.html?share=9142cea8c7715295813c799ed3679988

Faktan tarkastus: Ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisova myöntää valehdelleensa https://youtu.be/mZZ1EJqmBmU ja https://www.ibtimes.sg/lyudmila-denisova-disgraced-ombudswoman-fired-by-ukraine-parliament-admits-she-lied-about-rapes-65119

Eturistiriita: Valtamedialle 7,5 miljoonaa euroa koronatukea
https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/journalismin-edistamiseen-myonnetaan-koronatukea-75-miljoonaa-euroa

Eturistiriita: Bill ja Melinda Gates säätiö lahjoitti 319 000 000 USD valtamedialle https://childrenshealthdefense.org/defender/bill-melinda-gates-foundation-media-objectively/ ja https://thegrayzone.com/2021/11/21/bill-gates-million-media-outlets-global-agenda/

Eturistiriita: USA hallitus maksanut valtamedialle biljoona dollaria veronmaksajien rahaa https://dailyexpose.uk/2022/03/26/us-gov-1-billion-to-falsely-promote-covid-vaccine/

Eturistiriita: Sanoma Median Head of Business Control B2B työskenteli 15 vuotta Pfizerilla https://www.linkedin.com/in/anu-lindstr%C3%B6m-750b3a48/?originalSubdomain=fi

Eturistiriita: Sairaus kannattaa ilmoittaa koronana, vaikka taustalla useita muita sairauksia www.iltalehti.fi/politiikka/a/6a397e0e-c07a-46dc-b079-4e4abcbd3466

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti: Koronavirusepidemian hoitoa koskevassa päätöksenteon avoimuudessa parannettavaa https://www.karjalainen.fi/kotimaa/oikeuskansleri-poysti-koronaepidemian-hoitoa-koskevan-paatoksenteon-avoimuudessa-parannettavaa

Toimittajia koulutetaan valehtelemaan, pettämään ja olemaan kertomatta totuutta:
https://expose-news.com/2022/03/13/journalists-are-educated-to-lie-and-betray/

Pandemia propagandaoperaationa
https://avoin.media/2021/08/10/pandemia-on-propagandaoperaatio/

Propaganda julisteita I ja II MS ajalta
https://www.lolwot.com/10-propaganda-posters-from-the-world-war-period/

Laki Yleisradio Oy:stä
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931380

https://stillnessinthestorm.com/2022/01/video-cnn-labels-joe-rogans-millions-of-listeners-as-less-enlightened-than-their-few-thousand-viewers/

https://mkrsuomi.fi/joe-rogan-haastatteli-mrna-teknologian-kehittaja-robert-malonea/

Median talouskriisi toi keskittymisen
https://sananvapauteen.fi/artikkeli/2305

Sanoma Oyj
https://oma.sanoma.fi/

Sanoma Oyj:n omistajat
https://www.sanoma.com/fi/sijoittajat/osaketietoa/suurimmat-osakkeenomistajat/

Alma Media Oyj:n omistajat
https://www.almamedia.fi/sijoittajat/osakkeet-ja-osakkeenomistajat/osakkeenomistajat/

Lue myös: