Suomi on hyväksymässä kritiikittä WHO:n esittämät IHR:n muutokset mallioppilaan tavoin
Jos Suomi hyväksyy WHO:n 77. yleiskokouksessa kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) artiklan 55 vastaisesti hyväksytyt IHR:n muutokset, se osallistuu vuosittain arviolta 41,6 miljardin dollarin suuruisen summan kattamiseen verovaroistaan, millä toteutetaan mm. WHO:n vääräksi katsoman tiedon sensuuri, matkustamisen lisääntynyt rajoittaminen, viranomaisvalvonnan lisääminen, massiivinen varautuminen kansanterveydelle lähes merkityksettömiä tauteja vastaan sekä ennennäkemätön terveydelle potentiaalisesti haitallisten ”terveydenhoitotuotteiden” tuotanto-, logistiikka- ja markkinointikoneisto.
Asia on lausuntokierroksella. Anna oma – vaikka vain lyhyt – lausuntosi 7.3.2025 mennessä lausuntopalvelussa.
Hallituksen esitys Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainväliseen terveyssäännöstöön (International Health Regulations, IHR) tehdyistä muutoksista ehdottaa, että Suomen eduskunta hyväksyisi WHO:n 77. yleiskokouksessa 1.6.2024 hyväksytyt IHR:n muutokset. (1)
Tarkasteltaessa asiaa suomalaisten terveyden ja perusoikeuksien, Suomen talouden sekä demokratian näkökulmasta IHR:n muutoksiin liittyy kuitenkin huomattavia ongelmia.
1. WHO hyväksyi IHR:n muutokset epädemokraattisesti ja terveyssäännöstön vastaisesti
Jäsenvaltioilla tulisi olla voimassaolevan IHR:n (2005) artikla 55:n mukaan neljä kuukautta aikaa harkita niitä IHR:n muutosehdotuksia, joita on määrä käsitellä yleiskokouksessa. (2) Määräajasta piittaamatta WHO salli IHR:n muutosten neuvotteluiden jatkua aina yleiskokouksen viimeisiin hetkiin asti ja hyväksyi muutokset ilman jäsenvaltioiden mahdollisuutta äänestää. (3-5)
Juha Mäenpää teki 20.12.2024 kirjallisen kysymyksen artikla 55:n rikkomiseen liittyen. Kysymykseen vastannut sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen ei kieltänyt, että rikettä ei olisi tapahtunut. (3)
2. Hallitus ei kerro, kuinka paljon IHR:n muutosten hyväksyminen maksaisi veronmaksajille
Hallituksen esityksen mukaan ”IHR:n muutoksesta ei […] arvioida syntyvän merkittäviä uusia kustannuksia Suomelle”. (1) Suomi on siten hyväksymässä sopimuksen, jonka kustannukset paljastuvat jälkikäteen.
WHO:n ja Maailmanpankin arvion mukaan pandemiaan varautuminen ja vaste maksaisivat maailmanlaajuisesti vuosittain 41,6 miljardia dollaria, mikä on noin 10 kertaa suurempi kuin WHO:n budjetti vuonna 2021. (6,7) Veronmaksajat maksaisivat suurimman osan kyseisestä summasta. (8)
Osana WHO:ta Suomen tulisi IHR:n muutosten myötä ”löytää rahoitusvaroja” myös kehitysmaiden valmiuksien kehittämiseen (Artikla 44, kohta 2 b). (9) Suomen osuutta kustannuksista nostanee WHO:n pandemianhallintatoimia kritisoivien Yhdysvaltojen ja Argentiinan eroaminen WHO:sta. (10)
3. WHO kohdistaa huomionsa kansanterveydelle lähes merkityksettömiin ongelmiin
IHR:n muutoksia puoltavan hallituksen esityksen keskeinen väite on, että ”kansainvälisen terveyssäännöstön muutokset antavat kansainväliselle yhteisölle paremmat välineet ehkäistä ja torjua pandemioita ja muita terveysuhkia”. (1) Kansanterveyden hätätilanteiden osalta WHO on asettanut etusijalle seuraavat taudit: lassa-kuume, ebola, marburg, Krimin-Kongon verenvuotokuume, mers, sars, nipah, Rift Valley -kuume, zika, Covid-19 ja tauti X. (11)
Verrattaessa WHO:n priorisoimien tautien kuolleisuutta tavallisen kausi-influenssan kuolleisuuteen, joka on WHO:n mukaan vuosittain 290 000-650 000, havaitaan, että WHO kuluttaisi 41,6 miljardia dollaria kansanterveyden näkökulmasta lähes merkityksettömiin tauteihin. (7,12-16)
- Lassa-kuume aiheuttaa noin 500 kuolemaa vuodessa. (12)
- Ebola ilmenee vain tietyillä Afrikan alueilla ja suurimmassa taudinpurkauksessa se on aiheuttanut 11 000 kuolemaa. (7)
- Marburg on aiheuttanut vuoden 2005 jälkeen korkeintaan 35 kuolemaa vuodessa. (13)
- Krimin-Kongon verenvuotokuume aiheuttaa pääasiassa muutamia kuolemia vuosittain. (14)
- Mers ja sars ovat aiheuttaneet kumpikin alle 900 kuolemaa. (7)
- Nipah-virustaudin suurimmassa taudinpurkauksessa on kuollut 105 ihmistä. (15)
- Viime vuosina Rift Valley -kuumeen taudinpurkaukset ovat aiheuttanut suurimmillaan 11 kuolemantapausta. (16)
- Zika-viruksen suurin taudinpurkaus on aiheuttanut 362 kuolemaa. (7)
- Tauti X viittaa patogeeniin, jota ei ole vielä tunnistettu.
Luonnollisesti syntyneistä taudeista lassa-kuumeen ja ebolan lisäksi yksikään WHO:n listan tauti ei ole aiheuttanut yli tuhatta kuolemaa vuodessa koko ihmiskunnan historian aikana.
Covid-19:n alkuperästä kiistellään yhä. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallinto julkaisi kesäkuussa 2023 koosteen SARS-CoV-2:n alkuperään liittyvistä tutkimuksista, joiden perusteella ei tiedetä, oliko patogeeni peräisin luonnosta vai laboratoriosta. (17) Johns Hopkins -yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professori Marty Makaryn mukaan ylivoimaiset aihetodisteet viittaavat SARS-CoV-2:n laboratoriovuotoon. (18) Vaikka Covid-19 oli todennäköisimmin peräisin laboratoriosta, WHO:n tuoreimmasta pandemiasopimusluonnoksesta käy ilmi, että WHO velvoittaisi jäsenvaltiot valvomaan ja tunnistamaan erityisesti luonnosta peräisin olevia mahdollisia taudinaiheuttajia. (19)
Jos WHO olisi aidosti kiinnostunut kansanterveyden edistämisestä, se asettaisi 1,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain aiheuttavan tuberkuloosin etusijalle kansanterveystoimissaan.
4. Pandemiahätätilanne voitaisiin julistaa vain uhan mahdollisuuteen vedoten ilman kriteeriä patogeenin aiheuttamasta kuolleisuudesta tai sairastuneisuudesta (Artikla 1, kohta ”pandemiahätätilanne”). (9)
Näin löyhän määritelmän mukaan pandemiahätätila voitaisiin julistaa mistä tahansa kulkutaudista. Kyseessä on jo toinen kerta, kun WHO pyrkii madaltamaan kynnystä pandemian julistamiseen.
Noin kuukausi ennen sikainfluenssapandemian julistamista, 5.5.2009, WHO helpotti influenssapandemian julistamista poistamalla sen määritelmästä kohdan, ”maailmanlaajuiset epidemiat aiheuttavat valtavan määrän kuolemantapauksia ja sairastumisia”, ja korvasi sen lauseella, ”pandemioiden aiheuttamat sairaudet ja kuolemantapaukset voivat olla joko lieviä tai vakavia, ja pandemian vakavuus voi muuttua pandemian aikana.” (20-23) Rokotetutkija Heath Kellyn mukaan ilman määritelmän muutosta rokotetta ei olisi tarvittu tai sitä olisi käytetty huomattavasti vähemmän. (24)
Määritelmien muutokset ovat edesauttaneet täydellisen arvostelukyvyttömyyden kehittymistä pandemioiden julistamisessa. WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus julisti apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi vuonna 2022 vastoin WHO:n hätäkomitean asiantuntijoiden enemmistön näkemystä, kun vain viisi henkilöä oli kuollut tautiin maailmanlaajuisesti. (25) Yhdeksän kuukautta myöhemmin WHO lopetti hätätilan, kun tautiin oli kuollut vain 140 henkilöä. (26)
5. Pandemiahätätilan julistamista olisi mahdollista käyttää väärin (Artikla 15, kohta 1 ja 2). (9)
IHR:n muutosten mukaan WHO:n pääjohtaja voisi suositella pandemiahätätilan julistamisen seurauksena jäsenvaltioille ”terveydenhoitotuotteiden”, kuten lääkkeiden, rokotteiden, maskien, testien sekä solu- ja geeniterapian käyttöä. (9) Perinteisesti neuvoja antanut WHO on muuttunut yhä voimakkaammin kaupallisia tuotteita pandemian vasteena suosivaksi tahoksi ja voisi jatkossa käyttää hätätilan julistamista väärin ”terveydenhoitotuotteiden” kysynnän edistämiseksi.
6. ”Terveydenhoitotuotteet” voisivat sisältää vakavia haittavaikutuksia aiheuttavaa solu- ja geeniterapiaa (Artikla 1, kohta ”tarvittavat terveydenhoitotuotteet”). (9)
Useat markkinoilla olevat geeniterapiaan perustuvat lääkkeet aiheuttavat käyttäjilleen vakavia haittavaikutuksia. (27,28) Covid-19-mRNA-rokotteet, jotka aiheuttivat rokotehaittailmoitusten perusteella valtavasti enemmän vakavia haittavaikutuksia kuin mitkään muut rokotteet ihmiskunnan historiassa, voidaan luokitella geeniterapiaksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n määritelmän mukaan. (29-37)
7. Suomi rajoittaisi kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta ja liikkumisvapautta (Liite 1, kohta A 2 c; Artikla 24). (9)
Sananvapautta heikentävän ”virheellisen tiedon” ja ”disinformaation” määritelmä tulee WHO:lta, joka suositteli koronapandemian aikana WHO:n vuonna 2019 laatiman ja laadukkaimpaan tutkittuun tietoon perustuvan influenssapandemiaohjeistuksen vastaisesti karanteeneja, tulo- ja lähtötarkastuksia sekä tartunnan jäljityksiä, joita ohjeistuksen mukaan ei tule toteuttaa missään olosuhteissa. (38-40)
Kansalaisten liikkumisvapautta rajoitettaisiin vaatimalla kuljetusliikenteen harjoittajilta WHO:n suositusten noudattamista kuljetuksen aikana sekä liikennevälineeseen noustessa ja sieltä poistuttaessa. (9)
8. ”Koordinoivaa rahoitusmekanismia”, jota Suomenkin tulisi rahoittaa, voitaisiin käyttää muun muassa ”terveydenhoitotuotteiden” saatavuuden edistämiseen ja WHO:n määrittelemän ”virheellisen tiedon ja disinformaation” torjumiseen (Artikla 44, kohta 1 c, 2 bis, 2 ter; Artikla 44 bis, kohta 1). (9)
On kyseenalaista, että mekanismia käytettäisiin ihmiskunnan terveyden edistämiseksi, koska jäsenvaltiot päättävät yhteisesti enää 16 prosentin osuudesta WHO:n budjetista. 84% WHO:n saamasta rahoituksesta on korvamerkitty rahoittajan mieltymysten mukaisesti, mikä mahdollistaa WHO:n maineen, henkilökunnan ja infrastruktuurin hyödyntämisen yksityisiä etuja edistäviin hankkeisiin. (41-42)
Vielä vuonna 1950 jäsenvaltioiden korvamerkitsemättömän rahoituksen osuus WHO:n budjetista oli lähes 100%, mikä loi hyvät edellytykset edistää ihmiskunnan terveyden etua. (43)
9. WHO:n olisi jatkossa mahdollista koordinoida vastatoimia hätätilojen aikana (Artikla 13, kohta 7). (9)
Päätöksenteon keskittäminen ja kaikkialla samanlaisina toteutetut toimenpiteet pandemian aikana eivät ole perusteltuja, koska olosuhteet, kansanterveyden tila sekä väestöjen ikärakenteet eroavat WHO:n jäsenvaltioissa merkittävästi toisistaan.
Covid-19 oli vaarallinen pääasiassa korkean tulotason maissa elävälle ja aineenvaihduntasairauksia sairastavalle vanhusväestölle. (7) Silti esimerkiksi Ugandassa, jonka väestöstä yli puolet on alle 20-vuotiaita, toteutettiin koronapandemian aikana samat, voimakkaat ja köyhyyttä aiheuttavat sulkutoimet kuin valtioissa, joiden väestöstä merkittävä osa on vanhuksia. (44-46)
10. WHO lisäisi kontrollia ja valvontaa (Artikla 1, kohta ”kansallinen IHR-viranomainen”; Artikla 4 ja 54 a) (9)
IHR:n muutosten seurauksena perustettaisiin terveyssäännöstön tehokasta toimeenpanoa edistävä komitea sekä säännöstön toimeenpanoa jäsenvaltiossa koordinoiva ”kansallinen IHR-viranomainen”. (9)
Yksi huolestuttavimpia IHR:n muutosten ongelmia on, että ei ole olemassa tahoa, joka valvoisi vaikutusvaltaansa voimistavan, valvontaa lisäävän ja itsekritiikkiin kykenemättömän WHO:n toimia.
IHR:n muutokset on hylättävä, sillä ne eivät palvele kansan terveyttä, vaan teollisuutta
Vuonna 1948 perustetun WHO:n rahoitus on rakentunut vuosi vuodelta yhä enemmän kansainvälisten yksityisten organisaatioiden ja lääketeollisuudeltaan suurimpien jäsenvaltioiden varaan. WHO:sta on tullut yhä suuremmissa määrin sitä rahoittavien työkalu.
Hallituksen esityksen mukaan ”IHR:n tarkoituksena on tautien kansainvälisen leviämisen ehkäisy, torjunta ja hallinta”. Koska luonnollisesti syntyvät taudit aiheuttavat pääosin paikallisia, hitaasti leviäviä taudinpurkauksia ja niiden aiheuttama kuolleisuus ei yllä lähellekään kausi-influenssan aiheuttamaa kuolleisuutta, voimassaoleva IHR (2005) on tarkoitukseensa nähden täysin riittävä. IHR:n muutosten hyväksymisen sijaan Suomen tulisi vaatia perusteellista selvitystä sellaisista tutkimuksista, missä taudinaiheuttajia manipuloidaan laboratorioissa niiden tartuttavuuden tai taudinaiheuttamiskyvyn lisäämiseksi, mitä kutsutaan myös gain-of-function -tutkimukseksi.
Suomen ei tule hyväksyä 1.6.2024 esitettyjä kansainvälisen terveyssäännöstön muutoksia, sillä ne eivät paranna kansanterveyttä, vaan ohjaavat kansallisia terveydenhuoltoon kuuluvia varoja yksityisille edunsaajille. Suomen tulee hylätä kyseiset IHR:n muutokset WHO:n pääjohtajalle osoitetulla kirjeellä viimeistään 19.7.2025.
Jarkko Silvola, TtM
Viitteet
- Hallituksen esitys eduskunnalle Maailman terveysjärjestön kansainväliseen terveyssäännöstöön (2005) tehtyjen muutosten hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi. https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=8b855f70-6263-4b31-a67a-51f9c9124cc5
- World Health Organization. International Health Regulations (2005). Third edition. https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/246107/9789241580496-eng.pdf?sequence=1
- Eduskunta. Asian käsittelytiedot KK 473/2024 vp. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_473+2024.aspx
- World Health Organization. International Health Regulations: amendments. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/international-health-regulations-amendments
- Brownstone Institute. WHO IHR modifications were illegally approved. https://brownstone.org/articles/who-ihr-modifications-were-illegally-approved/
- World Health Organization & the World Bank. Analysis of Pandemic Preparedness and Response (PPR) architecture, financing needs, gaps and mechanisms. https://thedocs.worldbank.org/en/doc/5760109c4db174ff90a8dfa7d025644a-0290032022/original/G20-Gaps-in-PPR-Financing-Mechanisms-WHO-and-WB-pdf.pdf
- Bell, D. Brown, G. Tacheva, B. Agris, J. 2004. Rational Policy over Panic. Re-evaluating Pandemic Risk within the Global Pandemic Prevention, Preparedness and Response Agenda. https://essl.leeds.ac.uk/downloads/download/228/rational-policy-over-panic
- United Nations. Political Declaration of the United Nations General Assembly High-level Meeting on Pandemic Prevention, Preparedness and Response. https://www.un.org/pga/77/wp-content/uploads/sites/105/2023/06/Zero-draft-PPPR-Political-Declaration-5-June.pdf
- World Health Organization. Ilmoitus sopimusvaltioille muutoksista kansainväliseen terveyssäännöstöön (2005). https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/DownloadProposalAttachment?proposalId=8b855f70-6263-4b31-a67a-51f9c9124cc5&attachmentId=24049
- Yle. Argentiina eroaa Maailman terveysjärjestö WHO:sta. https://yle.fi/a/74-20141791
- World Health Organization. Prioritizing diseases for research and development in emergency context. https://www.who.int/activities/prioritizing-diseases-for-research-and-development-in-emergency-contexts
- World Health Organization. Influenza (seasonal). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
- Doohan, P. Jorgensen, D. Naidoo, T. McCain, K. Hicks, J. McCabe, R. Bhatia, S. Charniga, K. Cuomo-Dannenburg, G. Hamlet, A. Nash, R. Nikitin, D. Rawson, T. Sheppard, R. Unwin, H. van Elsland, S. Cori, A. Morgenstern, C. Imai-Eaton, N. Lassa fever outbreaks, mathematical models, and disease parameters: a systematic review and meta-analysis. The Lancet 2024, 12. https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(24)00379-6/fulltext#app-1
- World Health Organization. Marburg virus disease. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/marburg-virus-disease
- Ergönül, Ö. Crimean-Congo haemorrhagic fever. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7185836/
- World Health Organization. Rift Valley fever – Kenya. https://web.archive.org/web/20210212170727/https://www.who.int/csr/don/12-february-2021-rift-valley-fever-kenya/en/
- Office of the Director of National Intelligence. Potential links between the Wuhan Institute of Virology and the origin of the covid-19 pandemic. https://www.dni.gov/files/ODNI/documents/assessments/Unclassified-Summary-of-Assessment-on-COVID-19-Origins.pdf
- New York Post. 10 myths told by COVID experts – and now debunked. https://nypost.com/2023/02/27/10-myths-told-by-covid-experts-now-debunked/
- Proposal for the WHO Pandemic Agreement. https://apps.who.int/gb/inb/pdf_files/inb9/A_inb9_3Rev1-en.pdf
- World Health Organization. Pandemic preparedness. 2009a. https://web.archive.org/web/20090503221306/http://www.who.int/csr/disease/influenza/pandemic/en/index.html
- World Health Organization. Pandemic preparedness. 2009b. https://web.archive.org/web/20090505221413/http://www.who.int/csr/disease/influenza/pandemic/en/index.html
- World Health Organization. Pandemic influenza. 2014. https://web.archive.org/web/20140925200628/https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/pandemic-influenza
- Yle. 2009. WHO julisti sikainfluenssan pandemiaksi. https://yle.fi/a/3-5266535
- Kelly, H. The classical definition of a pandemic is not elusive. Bulletin of the World Health Organization 2011, 89: 540-541. https://apps.who.int/iris/handle/10665/270942
- Reuters. WHO declares global health emergency over monkeypox outbreak. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/monkeypox-outbreak-constitutes-global-health-emergency-who-2022-07-23/
- CNN. WHO says mpox is no longer a global health emergency. https://edition.cnn.com/2023/05/11/health/mpox-global-health-emergency-who/index.html
- European Medicines Agency. Zolgensma. https://www.ema.europa.eu/documents/overview/zolgensma-epar-medicine-overview_en.pdf
- European Medicines Agency. Luxturna. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/luxturna
- Extremely American – Worldwide. 2.1.2022. Vaccine hesistancy explained in a single VAERS pie chart: Deaths by vaccine type (1988-2021). https://www.extremelyamerican.com/post/vaccine-hesitancy-explained-in-a-single-vaers-pie-chart-deaths-by-vaccine-type-1988-2021
- Open VAERS. https://www.openvaers.com/vaersapp/reports.php
- National Vaccine Information Center. Search the VAERS database. https://www.medalerts.org/vaersdb/index.php
- EudraVigilance. Tozinameran. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+42325700
- EudraVigilance. MRNA Vaccine Moderna. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+40983312
- EudraVigilance. COVID-19 vaccine AstraZeneca. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+40995439
- EudraVigilance. Janssen. https://dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages
- Food and Drug Administration. What is gene therapy? https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/cellular-gene-therapy-products/what-gene-therapy
- Food and Drug Administration. Design and Analysis of Shedding Studies for Virus or Bacteria-Based Gene Therapy and Oncolytic Products. https://www.fda.gov/media/89036/download
- World Health Organization. Global influenza programme – Non-pharmaceutical public health measures for mitigating the risk and impact of epidemic and pandemic influenza. https://www.who.int/publications/i/item/non-pharmaceutical-public-health-measuresfor-mitigating-the-risk-and-impact-of-epidemic-and-pandemic-influenza
- World Health Organization. WHO advice for international traffic in relation to the SARS-CoV-2 Omicron variant (B.1.1.529). https://www.who.int/news-room/articles-detail/who-advice-for-international-traffic-in-relation-to-the-sars-cov-2-omicron-variant
- World Health Organization. Contact tracing and quarantine in the context of COVID-19: interim guidance, 6 July 2022. https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Contact_tracing_and_quarantine-2022.1
- Iwunna, O. Kennedy, J. Harmer, A. Flexibly funding WHO? An analysis of its donor’s voluntary contributions. BMJ Global Health 2023, 8. https://gh.bmj.com/content/8/4/e011232
- World Health Organization. How WHO is funded. https://www.who.int/about/funding
- Vaughan, J. Møgedal, S. Walt, G. Kruse, S-E. Lee, K. de Wilde, K. WHO and the effects of extrabudgetary funds: is the organization donor driven? https://academic.oup.com/heapol/article/11/3/253/607591?login=false
- Statista. Uganda: age structure from 2013 to 2023. https://www.statista.com/statistics/447698/age-structure-in-uganda/
- Statista. Distribution of the population in France as of January 1, 2024, by age group. https://www.statista.com/statistics/464032/distribution-population-age-group-france/
- All Africa. Ugandans applaud government’s covid-19 response but suspect pervasive corruption. https://allafrica.com/stories/202409300430.html