Vastuuvapauslauseke

MKR Yhteistyöverkosto

VASTUUVAPAUSLAUSEKE (30.11.2022)
– LÄÄKKEIDEN JA HOITOJEN MAHDOLLISISTA HAITOISTA

Vastuuvapauslausekkeen tarkoitus:
– Nyt kun terveydellisen avun tarve Suomessa on räjähtämässä käsiin,
MKR pyrkii jakamaan kaikille ilmaiseksi tietoa riippumattomien asiantuntijoiden parhaista mahdollisista hoito-ohjeista
– KOSKA AINA EI VOI OLLA OIKEASSA, ON ERITTÄIN TÄRKEÄÄ, ETTÄ JOKAINEN PUNNITSEE AINA ITSE HYÖDYT JA HAITAT ENNEN KUIN TEKEE TERVEYTEENSÄ LIITTYVIÄ PÄÄTÖKSIÄ


MKR:n tavoite on edistää monipuolista, kokonaisvaltaista ja tieteellistä keskustelua, ja jakaa tietoa avoimesti, monesta näkökulmasta tarkastellen. Tavoitteena on kokonaisvaltaiset ja riippumattomat ratkaisut ongelmiin, mutta moniäänisenä ja tietoa jakavana organisaationa MKR ei ota kantaa niiden yksilökohtaiseen soveltuvuuteen tai oikeellisuuteen.

Yksilökohtainen perusteellinen hoito voidaan räätälöidä vain asiakkaan ja ammattihenkilön välisessä yhteistyössä, sellaisessa hoitosuhteessa, jossa perusteellisesti läpikäydään oirekuva, huolellinen kliininen tutkimus, ja yksilön elämänhistorian ja sairaushistorian taustat. Yksilöllisessä hoidossa on huomioitava myös esim. käytössä olevat lääkitykset ja niiden yhteisvaikutukset sekä mahdolliset sivuoireet. Yksilöllistä hoitoa arvioitaessaon osattava ottaa huomioon jokaisen biokemiallinen ainutlaatuisuus, vaihteleva altistumis-/herkistymistausta ja elämänkaari tapahtumineen. Yksilöllisessä hoidossa on huomioitava ihmisen ainutlaatuinen psyykkinen-, fyysinen-, sosiaalinen- ja henkinen kokonaisuus. Näin ollen MKR korostaa, että jaettava tieto on informatiivista, ei diagnostista.

On huomioitava, että tietyissä tilanteissa jotkin hoitomuodot sopivat hyvin, toiset eivät.
On myös tärkeää huomioida yksilökohtaisesti lääkkeiden ja terapeuttisten hoitojen hyödyt ja haitat sekä tuntemattomatkin riskitekijät – esim. tuote-erien laadunvalvonta ja jopa tahallinen epäterveellisten ainesosien/vaikutusten sisällyttäminen, sillä nykyisessä korruptoituneessa maailmassa emme pysty luottamaan mihinkään 100 %. Myös monet lisäravinteet valmistetaan nykyisin suurissa lääketehtaissa, ja myös ne voivat sisältää erilaisia haitallisia lisäaineita, kuten nanomateriaaleja.

MKR ei suosittele mitään yksittäistä hoitoa, hoitajaa, laitetta tai lääkettä, eikä ota kantaa yksilökohtaiseen terveydenhoitoon. Suosittelemme perehtymään monipuolisesti omaan terveyteen liittyviin asioihin, tarkastelemaan kriittisesti tietoa monista eri lähteistä ja keskustelemaan aiheisiin perehtyneiden riippumattomien terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa.

MKR ei ota vastuuta jaetun tiedon oikeellisuudesta ja jos päätät ottaa ohjeita käyttöösi, teet sen aina omalla vastuullasi, eli toimi vastuullisesti. On hyvä muistaa, että jokainen on pääasiallisesti vastuussa omasta terveydestään myös silloin, kun päätöksiä tehdään hoitosuhteessa. Suosittelemme myös tarkistamaan hoito-ohjeet säännöllisesti tarvittaessa, sillä niitä päivitetään tarpeen mukaan (alkuperäiset linkit). MKR ei välttämättä ehdi päivittää hoito-ohjeita siinä tahdissa, kun ne päivittyvät alkuperäisille sivuille.

MUISTA:
On hyvä tutkia rauhassa asioita ja punnita hoitovaihtoehtoja, ettei paniikissa ja pakokauhussa tehdä hätäisiä järjenvastaisia ratkaisuja. Keholla on myös useita itseään parantavia mekanismeja, joilla pärjää jo pitkälle ilman ulkopuolisia apuja. On monenlaisia hoitokeinoja, joita koko ajan kehitetään ja löydetään lisää, ja aina on toivoa paranemiseen.

MKR Yhteistyöverkosto

www.mkrsuomi.fi
info@mkrsuomi.fi

Lue myös: