|

VARAUTUMISSUUNNITELMA POIKKEUSTILANTEISIIN

Moniammatillinen Koronakriisin Ratkaisuryhmä
& MKR Paremman Suomen Työryhmät esittää

VARAUTUMISSUUNNITELMA POIKKEUSTILANTEISIIN
3-7 päivän hätävara

Suomessa olemme sotien jälkeen päässeet nauttimaan turvallisesta, helpohkosta ja luotettavasta elämänmenosta, mikä on hieno asia. Kääntöpuolena tälle on, että haastavien kriisien ja poikkeustilanteiden puuttuessa, näitä varten on unohdettu varautua. Luonnon oikuista tai inhimillisten virheiden vuoksi, voi ihminen milloin tahansa jäädä yhtäkkiä ilman sähköä, vettä, lämmitystä, ruokaa, juomaa, lääketieteellistä hoitoa, tarvitsemiaan auttajia tai kommunikaatioyhteyksiä.

Yleensä yhteiskunta pystyy korjaamaan ongelmat muutamissa tunneissa tai päivissä, mutta joskus poikkeusolot ja kriisit voivat kestää pitkäänkin.
Kriisin yllättävyys, tapahtuminen samanaikaisesti laajalla alueella tai tahallinen aiheuttamistapa voivat aiheuttaa suurta ja turhaa tuhoa – varsinkin jos valmistautuminen on täysin laiminlyöty.

Jos globaali koronakriisi on aiheutettu tahallaan, kuten sadat miljoonat ihmiset epäilevät ja ainakin osa todisteista viittaa, meidän on ehkä hyvä varmuuden vuoksi varautua muihinkin vastaaviin kriiseihin. Vettä on lisännyt myllyyn valtamedian jatkuva vihjailu mm. sähkökatkoista, internet-katkosta, rahajärjestelmän romahtamisesta, talouskriisistä, aurinkomyrskyistä ja jopa hybridisodasta. Pelkääminen ja panikointi on turhaa, kuten koronakriisissäkin, sillä se vie rationaalisen ajattelun ja toimintakyvyn. Pieni varautuminen silti kaikkeen on vanhankin kansan mukaan viisasta, se on helppoa hyvillä ohjeilla, ei kestä kauaa ja mahdollistaa sen, ettei tarvitse stressata uutislööpeistä.

Koska aihe on nyt monien huulilla ja haluamme tuoda lisää turvallisuudentunnetta, Moniammatillinen Koronakriisin Ratkaisuryhmä ja MKR Paremman Suomen Työryhmät ovat luoneet kaikille suomalaisille sopivan valmistautumisoppaan:
 ”Varautumissuunnitelma Poikkeustilanteisiin – 3-7 Päivän Hätävara on 25-sivuinen opas, josta löytyy perusohjeet ruoan, juoman, lämmityksen, valaistuksen, viestintäyhteyksien ja monen muunlaisen perustarpeen tyydyttämiseksi kriisissä.

 
Varautumissuunnitelman lisäksi on laadittu lyhyt Ostoslista yleisimmistä tarvikkeista, joista on hyötyä poikkeustilanteissa. Näitä ovat esim. pitkään säilyvät kaupan lähdevesikanisterit, säilykkeitä/kuivamuonaa, jota söisit normaalistikin, käteistä rahaa, taskulamppu ja patterikäyttöinen radio. Vaikka Varautumissuunnitelma on nimeltään 3-7 päivän hätävara, se on tarkoituksella kirjoitettu muotoon, joka mahdollistaa varautumisen paljon pidempiinkin poikkeustilanteisiin. Molemmat oppaat ovat ladattavissa ilmaiseksi MKR:n kotisivuilta www.mkrsuomi.fi ja helposti tulostettavissa kotona.

Oletko miettinyt mitä tehdä, jos ei tule esimerkiksi sähköä? Moderni yhteiskuntamme on yllättävän haavoittuvainen ja niin moni asia tietokoneohjauksessa. Esim. laajassa sähkökatkossa myös vesi ja lämmitys voisivat lakata toimimasta ja ruoan säilytys ja valmistus hankaloitua. Jos polttoainetta ei ole saatavilla, miten kuljettaa mahdollisesti kaukanakin olevasta jakopisteestä ruokaa ja juomaa koko korttelille? Onko jollain pyörän takana vedettävää isoa kuljetuskärryä? Kenellä on toimiva kaivo ja missä on lähin ruoantuottaja tai maatila? Savupiipusta tulevasta savusta pystyy päättelemään, missä on lähin kokoontumispaikka lämpimän takan äärellä ja ihmiset lämmittävät ja tukevatkin toisiaan.

Tärkeintä missä tahansa selviytymisessä on aina henkinen kapasiteetti, mitä voi harjoittaa etukäteen. Kun asiat eivät tule yllätyksenä, et mene shokkiin, vaan pystyt toimimaan tehokkaasti tositilanteessa ja auttamaan muitakin. Myös varusteita ja suunnitelmia pitää testata etukäteen, eikä vasta kriisissä. MKR Varautumissuunnitelma tarjoaa ohjeiden lisäksi myös linkkejä lisätietoon kiinnostuneille. Verkostoitumiseen kannustamme vahvasti, sillä selviytymisen helpottumisen lisäksi se parantaa paljon elämänlaatua ja onnellisuutta normielämässäkin – ystäviä ei ole koskaan liikaa.

MKR:n ajatuksena on auttaa mahdollisimman monia, joten jaa Varautumissuunnitelmaa laajalti. Innosta lähipiiriäsi hankkimaan edes kaikkein tärkeimmät perustarvikkeet keskustelemalla aiheesta. Varmuuden vuoksi hanki itsellesi ylimääräisiä perustarvikkeita jaettavaksi, että voit auttaa hätätilassa niitä, jotka eivät ole varautuneet. Osta siis vähintään lähdevesitonkkia, ylimääräisiä säilykkeitä, vedenpuhdistustabletteja naapureille ja pilttiruokaa lapsille. Tee ympäristösi organisointisuunnitelma ja mieti miten huolehditaan niistä, jotka eivät pärjää ilman apua.
Ketään ei jätetä yksin. Kaikista välitetään. Olemme yhtä ja yhdessä pysymme, vaikka mikä tulisi. Kun seuraamme sydäntämme, selviämme kaikesta.


LATAA JA TULOSTA 1: VARAUTUMISSUUNNITELMA
https://mkrsuomi.fi/wp-content/uploads/2022/01/MKR-VARAUTUMISSUUNNITELMA-Poikkeustilanteisiin.pdf


LATAA JA TULOSTA 2: OSTOSLISTA
https://mkrsuomi.fi/wp-content/uploads/2022/01/OSTOSLISTA-MKR-Varautumissuunnitelma.pdf

Lisätiedot & yhteydenotot:
MKR Tiimi
info@mkrsuomi.fi

Lue myös: