Hanna ennen koronarokotehaittaa

Elämä olisi helppoa, kun ei särkisi koko ajan

Modernan koronarokotteen jälkeen Hanna on kärsinyt jatkuvista kivuista. Salitreeneistä nauttinut urheilullinen nainen ei enää usko voivansa palata kuntosalille. Koronarokotteista lähtenyt sairauskierre on johtanut muun muassa dysautonomia- ja neuropatiadiagnooseihin, myös remissiossa olleet sairaudet kuten mikroskooppinen koliitti ovat aktivoituneet uudelleen.

Hanna kertoo:

Olen 44-vuotias perusterve neurologisten kuntoutujien kanssa työskentelevä toimintaterapeutti. Sairastin koronan heti pandemian alkumetreillä 2020. Korona oli melko rankka tauti minulle ja oireet jäivät aaltoillen päälle aiheuttaen aivan outoja juttuja terveydessäni.

Vuoden ravasin terveydenhuollossa keuhko-, sydän- ja verisuonioireideni kanssa. Minulle annettiin long covid -diagnoosi näiden koronaoireideni vuoksi. Kesällä 2021 long covid -oireet oli viimein selätetty ja aloin elämään normaalia elämääni. Pystyin palaamaan muun muassa kuntosalille, jossa olin ennen koronaa käynyt neljä kertaa viikossa.

Modernan rokote laukaisi oireet

Sain ensimmäisen Moderna-rokotteen toukokuussa 2021, ja siitä ei tullut juurikaan jälkioireita. Työni vuoksi olin velvoitettu ottamaan rokotteet. Toisen Modernan sain elokuussa. Silloin sain heti oireita, kuten kolmen päivän flunssan. Harmillisesti myös koronan aikaiset keuhko-oireet palasivat vain vuorokausi rokotteesta. 

Lokakuun alussa tapahtui jotain omassa kehossani. Muistan sen päivän, kun kävelin töihin parkkipaikalta ja olin kompastua omiin jalkoihini.

Nivusien alueella tuntui outoa kireyttä ja kipua, ja lihakset tuntuivat menevän heti maitohapoille. Tilanne eteni melko nopeasti viikon sisällä. Kivut alkoivat ensin jalkateristä ja käsistä ja nousivat sitten ylöspäin. Oli outoa lihasvoimattomuutta ja järkyttävä polttava kipu, joka keskittyi yläselkään, niskaan ja takaraivoon.

Rokoteoireet veivät sairauslomalle

Melko nopeasti jäin sairaslomalle, sillä voimani eivät riittäneet selviytymään työpäivistä ja kivut olivat kovat. Työterveydessä lääkäri levitteli käsiään ja hoki, ettei ymmärrä, mikä minun oireeni aiheuttaa.

Kotona en jaksanut sen vertaa seistä keittiössä, että olisin ruokaa pystynyt laittamaan. Minun piti istua, koska jalat tärisivät eivätkä kantaneet.

Hiuksia en saanut pestyä, koska käsivarret olivat niin voimattomat, etten saanut pidettyä niitä ylhäällä. Portaita alas tullessa tuntui, että jalat lähtevät alta.

Ylävartalon jäykkyyttä, lämpöilyä, laihtumista

En ole koko elämäni aikana kärsinyt psyykeen sairauksista, masennuksesta tai muusta, mutta nyt jokainen päivä oli taistelua pelon kanssa. Minulla oli valtava kuolemanpelko, ja myös mieheni näki vierestä, että nyt on jotain vakavaa menossa. Toimintakykyni oli nolla.

Pahimpina aikoina heräsin aamuyöllä siihen, että koko yläkroppani oli kuin jähmettynyt. Jäykkyys nousi yläkehosta ja käsivarsista ylös kaulalle ja hengitysteihin. Tuntui että tukehdun ja kaulaa poltti.

Lämpöilin yhteen putkeen viisi viikkoa ja laihduin nopeasti kuusi kiloa. Olen normaalipainoinen, joten pudotus oli melko suuri.

 

Hannan koronarokotediagnoosi

Kivut vaativat hermokipulääkitystä

Tavalliset kipulääkkeet eivät auttaneet yhtään kipuihini, minkä vuoksi sain keskushermostoon vaikuttavia kipulääkeitä. Olin niistä aivan sekaisin, mutta silti kipu tuli läpi. Seuraavaksi siirryttiin hermokipulääkkeeseen, joka hieman auttoi terävimpään kipuun.

Kävin marras-joulukuun vaihteessa neljä kertaa erikoissairaanhoidon päivystyksessä. Minut otettiin kyllä vakavasti ja tutkimuksia tehtiin sekä reumatologian että neurologian poliklinikalla. Ainoastaan tumavasta-aineet olivat koholla.

Lisäksi pään ja kaulan alueen magneettikuvissa näkyi, että kaikki leukalinjan ja kaulan imusolmukkeet olivat turvoksissa. Ne tuntuivat myös sormin tunnustellessa.

”Kumpa saisin elämän ilman kipuja takaisin”

Hanna kertoo kyynelsilmin

Oireille ei löydy selitystä – rokotehaitan mahdollisuus kielletään

Lopulta erikoissairaanhoidon neurologi, joka ei ollut koskaan minua kasvotusten tavannut, oli sitä mieltä, ettei oireisiini nyt löydy selitystä. Kysyessäni mahdollisesta rokotereaktiosta sitä pidettiin hyvin epätodennäköisenä.

Olin jo matkan varrella kysynyt usealta lääkäriltä, voisiko koronarokote olla syynä oireisiini. Järjestään lähes kaikki kielsivät jyrkästi mahdollisuuden, sitä vaihtoehtoa ei edes harkittu.

Ne muutamat lääkärit, jotka kykenivät asiasta keskustelemaan ja myöntämään tämän mahdollisuuden, eivät kuitenkaan kirjanneet tätä vaihtoehtoa lausuntoihinsa. Sain kehotuksen turvallisin mielin ottaa seuraavan tehosterokotteen sen ollessa ajankohtainen – vaikka en ollut toipunut edes edellisestä kierroksesta. 

Verikokeet puolsivat rokotehaittaa

Päätin, etten voi antaa asian olla ja menin yksityiselle neurologille pyytämään toista näkökantaa asiaan. Hän ihmetteli kovasti, ettei esimerkiksi imusolmukeasiaan oltu tartuttu. Hän ohjasi minut kaulan alueen ultraan, jotta poissuljetaan lymfooman mahdollisuus.

Lisäksi minusta otettiin vielä joitakin verikokeita nimenomaan lääkehaittaepäilyn takia. Nämä kokeet olisi ollut hyvä ottaa jo paljon aiemmin.

Verikokeiden tulokset puolsivat rokotereaktiota, samoin turvonneet imusolmukkeet. Neurologi diagnosoi mRNA-rokotteesta johtuvan rokotehaitan ja antoi kiellon ottaa enää kyseisiä rokotteita.

Hanna ennen ja jälkeen koronarokotteen ottamista. Miksi hyväkuntoisille, nuorille ihmisille tulee vakavia haittoja koronarokotteesta?

Kivut jatkuivat ja uusia sairauksia ilmeni

Olin lopulta kolme kuukautta sairaslomalla. Tammikuussa 2022 aloitin 50 %:n työajalla, vaikka kivut olivat koko ajan läsnä, tosin lievempinä. Maaliskuussa aloin tehdä täyttä työaikaa, mikä vaikutti minuun heti lisääntyneinä kipuina. 

Kaiken lisäksi huhtikuussa 2022 immuunipuolustukseni ilmeisesti romahti, sillä sairastuin streptokokin aiheuttamaan nielutulehdukseen kolmasti. Samaan aikaan aktivoitui herpes, joka oli ollut rauhallinen yli 12 vuotta. Lisäksi verikokein löytyi vielä hyvin aktiivinen Epstein Barrin virus ja kärsin kroonisesta virtsatulehduksesta.

Hermokipuja, voimattomuutta, nykinää

Tällä hetkellä kärsin edelleen melko voimakkaista hermokivuista ja kehon voimattomuudesta. Kipu on neuropaattista eli ääreishermostosta johtuvaa. Minulla on polttavaa ja puristavaa kipua takareisissä, pakaroissa ja käsivarsissa. Jopa pään kannattelu on tuntunut vaikealta niskan ja lavan kipujen takia. Lisäksi kehossani on jonkinlaista hermoston yliaktiivisuutta. Tunnen sirinää ja nykinää siellä täällä lihaksissa.

Beetasalpaajat rauhoittavat jo pienestä aktiivisuudesta kohoavaa sykettäni ja minulla on myös rytmihäiriöitä. En jaksa enää mennä salille, kivut provosoituvat heti. On vaikea suunnitella mitään, koska kunto vaihtelee niin paljon. Kun luulen toipuneeni, tulee uusi relapsi.

”Kadun todella paljon, että koskaan suostuin ottamaan nämä rokotteet.”

Ota rokote -painostus jatkui

Tartuntatautilain 48a voimassaollessa taistelin edelleen oikeudesta tehdä työtäni, sillä minua painostettiin ottamaan uusi Novavaxin rokote, joka ei ole mRNA-pohjainen. Siinä on kuitenkin samaa piikkiproteiinia kuin koronaviruksessa sekä mRNA-rokotteessa. 

Sain neurologian professorilta rokotehaittadiagnoosin ja kiellon ottaa uusia mRNA-rokotteita. Työterveyslääkärini kuitenkin mitätöi neurologin lausunnon ja vaati minua ottamaan lisää rokotteita.

Hän kertoi vain noudattavansa ohjetta, jonka mukaan ainoastaan vakava allerginen reaktio ja pysyvä neurologinen haitta ovat hyväksyttävät syyt saada jättää kokeellinen koronarokote ottamatta.

Viime vuonna voimassa ollut pykälä 48a antoi mahdollisuuden osoittaa testaamisella, ettei sairasta koronaa. Jostain syystä työterveyslääkärini päätti, ettei jatkuvaan testaamiseen ole perusteita. Hän totesi vain

”jos oireita tulee kolmannesta piikistä, voit jäädä sairaslomalle”.

Työterveyslääkärini pyysi toista mielipidettä infektiolääkäriltä siitä, onko minulla terveydellinen peruste olla ottamatta koronarokotetta. Infektiolääkärin mielestä Novavax oli hyvä vaihtoehto mRNA-rokotteille.

Kantavatko nämä lääkärit todella vastuun siitä, jos terveyteni heikkenee entisestään?
Miksi minun pitäisi uhrata omaa terveyttäni yhtään enempää?

Kiristyksestä huolimatta koronatestaukseni jatkui kaksi kertaa viikossa ja sain tehdä työtäni. Sitä edesauttoi, että sairastin viime toukokuussa elämäni toisen koronan. Nyt teen täyttä työaikaa ja yritän elää oireideni kanssa, mutta pakko sanoa, että elämä olisi paljon helpompaa, kun ei sattuisi koko ajan.

Kuka kuuntelisi koronarokotteesta haitan saanutta?

Ryhmä vakavia koronarokotehaittoja saaneita lähestyi viime kesänä

  • kansanedustajia
  • sosiaali- ja terveysministeriötä,
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (Markku Tervahauta, Mika Salminen, Hanna Nohynek, Mia Kontio ja Tuija Leino),
  • Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimeaa (Eija Pelkonen ja Maija Kaukonen),
  • FVR – Suomen rokotetutkimuskeskusta (Mika Rämet, Ilkka Seppä, Paula Karhumaa) sekä
  • Onnettomuustutkintakeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon tutkintalinjaa

kirjelmällä, jossa he pyysivät perustamaan työryhmän tutkimaan koronarokotehaittoja, kuten tehtiin narkolepsiaa aiheuttaneen Pandemrix-rokotteen kohdalla. He toivoivat, että rokotteiden haittamekanismi selvitettäisiin ja rokotehaitoista tiedotettaisiin lääkäreille, jotta haitan saaneet saisivat diagnoosin ja hoitoa ja heidän terveyttään suojeltaisiin sen sijaan, että heitä pakotetaan ottamaan uusia rokotteita.

Ne tahot, jotka edes vastasivat kirjelmään, vastasivat, ettei asia kuulu heille. Kansanedustajia asia ei kiinnostanut.

YLE kuvaa MOT-ohjelmaansa tutkivan journalismin ohjelmaksi, joka pyrkii paljastamaan epäkohtia ja väärinkäytöksiä sekä löytämään ilmiöiden taustalla olevia syitä. Heille lähetettiin vastaava viesti – turhaan.

Miksi covid-19-rokotteesta haitan saaneiden on mahdotonta saada oikeutta, kuuluvuutta, näkyvyyttä ja hoitoa?

WHO:n tilasto rokotehaitoista

WHO:n VigiAccess-tilastossa on nähtävissä eri rokotteista tehdyt rokotehaittailmoitukset. VigiAccess -ohjelma on perustettu vuonna 2015, ja siihen raportoivat kansalliset lääketurvakeskukset tai lääkevalvontaviranomaiset. Kyseessä eivät ole yksityishenkilöiden ilmoitukset rokotehaitoista.

WHO:n VigiAccess-tilaston rokotehaitat
Miten koronainjektio mielestäsi pärjää vertailussa?

Lue myös: