Suomen omavaraisuus ja omakotiasuminen vaarassa

Suomen talous ja omavaraisuus on epävakaalla pohjalla

Suomalainen ruuantuotanto vaarassa

Suomalaisia maatiloja kaatuu kolme päivässä. Pientilalliset menettävät syrjäseuduilla toimeentulonsa ja heistä tulee todennäköisesti työttömiä. Jos 2000 suomalaista maatilaa kaatuu maksuvalmiuskriisiin, on se valtava lovi suomalaisen ruuan, lähiruoan tuotantoon sekä huoltovarmuuteen.
Euroopan unioni haluaa kolmasosan Suomen pinta-alasta ennallistettavan, eli “pellot pakettiin”. Inflaation myötä ruuan hinta nousee ja riippuvuus ulkomaisesta ruuantuotannosta kasvaa.

Kansanedustaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo huolestuneena, että ”maatalouden ahdinko on syvä, mutta hallituksella ei ole eväitä tilanteen parantamiseen”. Maatiloista 15 % on maksuvalmiuskriisissä, kun tulojen ja menojen epäsuhta kärjistyy.

Vuokra-asuminen tulee kallistumaan

Vuodesta 2008 asti kiihtynyt ulkomaalaisten suursijoittajien tulo Suomen vuokramarkkinoille on kiihtynyt entisestään. Tämä voi ennakoida vuokrien suurtakin nousua, mutta huolestuttavaa on asuntojen ja kotien muuttuminen ulkomaalaisten suursijoittajien kaupankäyntitavaraksi ja niiden siirtyminen pois suomalaisten omistuksesta.

Omakotitaloasujia uhkaa EU:n ”ilmasto”pakkotoimet

Valmisteilla olevat energiasäännökset Euroopan unionissa pohjustavat mahdollisuutta siihen, että tuhannet ja jopa kymmenet tuhannet suomalaiset joutuvat taloudellisista syistä lähtemään kodeistaan, mikäli eivät pysty kustantamaan 10 000–20 000 euron energiaremonttia. Ensimmäistä kertaa energiavaatimukset kohdistuvat koko rakennuskantaan. Omakotitaloliitto on järkyttynyt EU:n kaavailemista uusista pakkotoimista.
Niin sanottujen EU:n yhdenvertaisten ilmastoponnistelujen nimissä revittäisiin alas iso osa suomalaisten kodeista “energia- ja ilmastokelvottomina”. Energiaremonttien kulut olisivat niin suuret, että syrjäseudun eläkeläinen tai työtön yksinhuoltaja tuskin pystyy niitä kustantamaan. Pienten talojen energiamuutosvaatimukset tuntuvat epäsuhtaisilta suhteessa teollisuuden ilmastopäästöihin.

EU:n Terveydellisiä pakkotoimia ja valvonnallisia työkaluja

Terveydellisiä pakkotoimia ja valvonnallisia työkaluja

Rokotepassista ollaan rakentamassa digitaalista identiteettiä puhelinsovelluksen muodossa. Ursula von der Leyen ehdotti joulukuussa 2021 rokotepakkoa (kokeellisella rokotteella) EU:ssa. Koronapassi on jätetty käyttöön, vaikka plandemia on ohi. Onko passia tarkoitus käyttää aihiona tulevalle digitaaliselle tunnistamiselle? Linkittyessään rokotteisiin, se mahdollistaisi terveystyrannian. Kansalaiselta voidaan evätä vapaa liikkuvuus, jollei hän halua ottaa kokeellisia injektioita. Tämä kehitys on itsemääräämisoikeuden nimissä saatava poikki välittömästi.

Suomi kumartaa ja köyhtyy


Joka alueella on nähtävillä EU:sta tulevaa kiristyvää valvontaa ja Suomen sisäisten asioiden sääntelyä, jotka kohdistuvat asumisen hintoihin, lämmitysmuotoihin, ruuantuottamiseen, omavaraisuuteen ja kansalaisten lääkintään sekä itsemääräämisoikeuteen. Keskituloinen suomalainen maksaa jo yli puolet tuloistaan sähkön ja käyttöveden sekä ruuan ja polttoaineen hinnan nousuissa. Maksuvaikeudet ja velkaantuminen sekä kotitalojen menettäminen tulevana talvena voivat olla katkera hinta siitä, että tuemme Ukrainassa sotaa, jonka loppua ei ole näkyvissä.
Talouspakotteilla Venäjää vastaan ei ole suurtakaan tehoa omavaraiseen isoon maahan, mutta niillä on jo ollut heikentävä vaikutus Suomen talouteen. Työpaikkoja katoaa Venäjän viennin ja yritysten myötä – verotuloja jää saamatta. Polttoainehinnat olivat nousussa jo ennen Ukrainan sotaa. Nyt ruuan hintojen ennustetaan nousevan jopa kaksinkertaisiksi ja sähkön hinnan moninkertaistuvan. On ehdotettu asumistukeen lisättävää sähkölisää, mutta ehtiikö se ajoissa pienituloisille, joiden sähkölaskut vastaavat jo lähes koko kuukauden tuloja?

Ministeripalkoissa 1000 euron sähkölasku ei kaada henkilökohtaista taloutta, mutta yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, työttömillä, sairaseläkeläisillä ja vanhuksilla tilanne on toinen.

Pitääkö hallitus sähkön hintaa korkealla keinotekoisesti?

Valtio maksaa sähköyhtiöille, ettei tehoreserviä oteta käyttöön. Kaikki kapasiteetti kannattaisi antaa markkinoille. Sillä voisi olla ratkaiseva merkitys sähkön yleiseen hintatasoon, sanoo vanhempi tutkija Iivo Vehviläinen Aalto-yliopistosta. Myös Etlan Tero Kuusi kannattaa hiilivoimaisen tehoreservin ja turpeen käyttöönottoa talven ajaksi.
– Sähkön hinta nousee, koska kysyntää on enemmän kuin tarjontaa ja siksi tulee tehdä kaikki mahdollinen, jotta tarjontaa tulisi lisää.

Kuusi suhtautuu nihkeästi niin sähköveron kuin sähkön arvonlisäveronkin alentamiseen tai poistamiseen.
– Alennus kohdistuisi heillekin, jotka kuluttavat paljon ja joilla on edullinen pitkäaikainen sopimus. Paukut pitäisi laittaa täsmätukiin pienituloisille ja vihreän siirtymän kannustimiin.

Vehviläisen mukaan paras keino sähkön hinnan alentamiseksi olisi sähkön tukkumarkkinoiden hintakaton laskeminen. Nykyinen katto on asetettu EU:ssa korkealle, se on nyt 4 000 euroa megawattituntia kohden eli neljä euroa kilowattituntia kohden.

Seitsemän voimalaitosta Suomessa ei tuota tällä hetkellä sähköä ollenkaan, kertovat sähköpörssi Nord Poolin tiedot. Näiden voimalaitosten yhteenlaskettu sähköteho on noin 2000 megawattia. Olkiluoto 3:n nettotuotantoteho on noin 1600 megawattia eli katkolla olevien laitosten yhteenlaskettu sähköteho on suurempi kuin Olkiluoto 3:lla.

Miksi osa sähköyhtiöistä piilottelee selvästi edullisinta sopimusta?

Pieniä isoja tekoja

Suomalainen ruoantuotanto vaarassa

Osta omaa maata ja metsää, jos mahdollista. Pidetään kaikki suomalaisyritykset suomalaisomistuksessa: tue pienyrittäjää ostamalla palveluja – käy kampaajalla, hierojalla ja suosi suomalaisia lähiyrityksiä. Osta suomalaisten pientilojen tuotteita kuten Riitan herkun tai Juustoprtin, ei Pirkkaa tai Extraa.

Liity ruokarinkiin esimerkiksi REKOon. Parvekeviljele, harrasta ämpäriviljelyä, kerää marjoja ja sieniä ja säilö (esim. talvella parvekkeella). Vältä ja boikotoi kansainvälisiä merkkejä ja ketjuja. Suosi kivijalkakauppoja, boikotoi Amazonia ja muita jättiverkkokauppoja. Osta käytettyä, esim. tori.fi, vaatelainaamo, jne.

Valmista itse, lainaa, vältä viimeiseen asti velkaa, maksa käteisellä, lopeta luottokortin käyttö, usko ihmisyyteen ja hyvyyteen. Elä normaalisti, tapaa ystäviä, käy luonnossa, syö terveellisesti, puhu, vaikuta, lähetä kirjeitä kansanedustajille. Säilytä ja vaali kansanperinteitä ja kansallistunnetta.

Lue myös: